21.11., 19 sati FRAN ILICH @ MM CENTAR SC-a, ulaz besplatan!

8. Velesajam kulture i I’MM_ Media Lab Kulture promjene SC-a pozivaju vas na predavanje i prezentaciju projekata meksičkog medijskog umjetnika, pisca i aktivista Frana Ilicha. Predavanje pod nazivom „Nano-makro ekonomija Diega de la Vege – kooperativizam, eksperimentalno financiranje i narativni mediji na internetu“, prezentacija projekta Spacebank i razgovor s umjetnikom održat će se 21.11.2011., u 19 sati, u MM centru Studentskog centra.

Foto:  Gorka Rubio (c), preuzeto s ptqkblogzine.blogspot.com


Don’t hate the banks, become the banks.

Spacebank je virtualna zajednica u formi investicijske banke u kojoj se može otvoriti račun iz bilo kojeg dijela svijeta. Osim novcem, moguće je doprinijeti i kreativnim radom na kooperativnom serveru Possibleworlds.org. Pomoću računa u Spacebank banci moguće je trgovati dionicama na Brooklynskoj burzi dionica i pomoći kolektivnom cilju rasta vrijednosti Spacebank valute “Digital Material Sunflowers” čime se potpomaže rast i razvoj te nano-makro-ekonomije i ispunjavaju kolektivni ciljevi mreže. Do svoga novca je moguće doći u bilo kojem trenutku i biti isplaćen znajući da je tvoj novac korišten da se sruši neoliberalno bankarstvo koristeći njegove alate. 

Prije dosta godina postalo mi je jasno da će stvarna revolucija biti financijska, dodaje autor projekta Spacebank i naš skorašnji gost Fran Ilich.

Stoga, ne mrzite banke, postanite banka.

Na trenutačnoj rezidenciji pri umjetničkoj neprofitnoj udruzi Eyebeam Art and Technology Centre, New York, Ilich se bavi istraživanjem kreativnih praksi u virtualnoj zajednici ulagačkog bankarstva.

Globalizirana kapitalistička tržišta koriste financiranje kao način prebacivanja viška i vrijednosti iz lokalizirane svjetske proizvodnje – oslanjajući se pritom na djelovanje mreža moći. Ali, financiranje može biti usmjereno i obratno na način da postane temelj za nove oblike suradnje i socijalizacije, privlačeći i gradeći mreže kroz virtualne zajednice. Korišteno kreativno, financiranje može potpomoći napredak i djelotvornost izvještaja manjine, marginalnih narativa, alternativnih primarnih tržišta, društvenoga prometa, haktivizma i drugih aktivističkih praksi, te pripomoći jačanju nade o održivosti unutar kreativnoga digitalnoga rada i internetskih proizvodnih proizvodnje.

Na fotografiji Fran Ilich, preuzeto s netartreview.net (c)

Fran Ilich medijski je umjetnik, esejist i romanopisac. Autor je romana Metro-pop, Tekno Guerrilla i Circa 94, za koji je dobio binacionalu nagradu Frontera de Palabras (Granica riječi), a njegov poduži esej Otra narrativa es posible (Drugi narativ je moguć) objavljen je u Argentini, te će ga uskoro objaviti Institut za mrežne kulture (Institute of Network Cultures) u Amsterdamu. Trenutačno radi na knjizi o materijalima i ideološkim mogućnostima narativa u digitalno doba, uz jednogodišnju stipendiju zaklade FONCA.

Osnivač je Borderhacka; predsjedao je Odsjekom za književnost u Kulturalnom centru u Tijuani; radio je kao scenarist za Interacción, televizijski program za Discovery Channel Latinske Amerike; u Meksiko Cityju bio je urednik za Sputnik Cultura Digital časopis, radio je i kao istraživač za Centro Multimedia; vodio je seminare o narativnim medijima za Universidad Internacional de Andalucía u Sevilli. Sudjelovao je na izložbi Creative Time Living As Form, skupovima Economist Mexico Summit 2011., Berlinale Talent Campus, Transmediale, ARCO, Documenta 12, How Latitudes Become Forms pri organizaciji Walker Art Center, festivalima Straming Cinema Festival, Antídoto i EZLN Festival Mundial de la Digna Rabia (uz osobni poziv glasnogovornika EZLN pokreta, Subcomandantea Marcosa). Studira na MA programu iz Povijesti medijskih umjetnosti pri sveučilištu Donau u Kremsu, Austrija, uz stripendiju Leonardo zaklade.

Trenutno radi na projektu Diego de la Vega, kooperativnom medijskom konglomeratu koji uključuje internet server (Possibleworlds.org), virtualnu zajednicu ulagačkog bankarstva i banku (http://spacebank.org), i virtualnu valutu (Digital Material Sunflower, koja je bila uključena u program pretvornika valute pri sustavima Apple računala), istraživačku i razvojnu inicijativu iz narativnih medija (http://Ficcion.de), općinske novine iz Tijuane, neprofitnu organizaciju Collective Intelligence Agency i Brooklyn Stock Exchange ili tržnicu valuta, te druge projekte.

Links: http://spacebank.org/
http://www.huffingtonpost.com/amelia-marzec/artist-brings-virtual-cur_b_1080436.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: