Radionica teremina u sklopu 8. Velesajma kulture!

Radionica teremina, pod vodstvom multimedijalnog umjetnika Boruta Savskog i uz pomoć Robertine Šebjanić, te članova ljubljanskog Theremidi Orchestra, održat će se od 16. do 17. prosinca, 2011. u hacklabu Media laba I’MM_ (likovna radionica pored MM dvorane) u Studentskom centru, u Zagrebu. Prijave za sudjelovanje primaju se do 14. prosinca.

Foto: Teremin, preuzeto s www.3via.org (c)


Kotizacija: 150 kn /100 kn studenti.
Broj polaznika: 15 max (samo uz prethodno plaćenu kotizaciju)
Ciljana publika: hakeri, umjetnici, glazbenici, znanstvenici, DIY entuzijasti, učitelji, amateri
Radionica nema dobnih ograničenja!
Raspored:
16.12., petak, 17-20 sati, te 17.12., subota 14-20 sati

O radionici: Teremin (prvotno nazvan eterofon,tereminofon ili termenvox/tereminvox) jedan je od najranijih elektronskih instrumenata. Patentirao ga je Rus Lev Sergeyevich Termen 1928. godine, a posebnost teremina je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja. Sastoji se od dva radijska oscilatora i dvije antene. Teremin se svira tako da glazbenik pomiče svoje ruke oko dviju antena te na taj način regulira glasnoću i visinu tona. Polaznici će na ovoj radionici uz kratke priče o povijesti, razvoju i tehničkim detaljima teremina, sastaviti vlastiti teremin te ga povezati na kompjuter kako bi stvarali i sklapali nove i još zanimljivije zvukove i/ili video materijale.

Borut Savski je intermedijski umjetnik, što znači interdisciplinarac i multimedijalac. Domaći teren mu je zvuk, pa čak i muzika, generativni abstraktni video, robotski/ kibernetski objekti, za koje kaže da su “metaforički” – kao dio generativnih interaktivnih sistema, za koje kaže da su metafora “živih” sistema. A najvažnije područje su mu inteligentnija horizontalna ljudska povezivanja i produkcije i razvijanje nehijerarhijskih platformi u praksi. U Sloveniji to baš i nije laka stvar.

Robertina Šebjanič studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Gotheburgu u Švedskoj. Pohađala je Školu primjenjenih umjetnosti Famul Stuart, u Ljubljani. Do sada je samostalno izlagala u Hrvatskoj i Sloveniji te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima suvremene umjetnosti (Netaudio London festival (MUTE – Short circuit festival); DEVICE_ART 3.009, Zagreb; Paraflows, Beč; Haip, Ljubljana; Amber, Istanbul; KIBLIX & MFRU, Maribor…). Radila je na knjizi Pojmovnik slovenske umjetnosti 1945 – 2005, kao inicijator i član odbora. Dio je zbirke DIVA – Digital Video Arhiv slovenskih video umjetnika. Djeluje u sklopu LJUDMILE, laboratorija za digitalne medije i kulturu, kao programski koautor i koordinator edukacijskih i umjetničkih programa. http://vimeo.com/robertina

Petero članova iz Ljubljanskog Theremidi Orchestra doći će i pomoći na radionici te nastupiti zajedno s novim tereminima. To su: Ida Hiršenfelder, Saša Špačal, Luka Frelih, Matic Urbanija, Dare Pejič. Više o Theremidi Orchestra možete saznati na http://www.ljudmila.org/dat/Theremidi_Orchestra/ .

Linkovi: http://www.3via.org/records/index.php?id=38, http://asmir.theremin.ru/sensor_kit.htm, http://interface.khm.de/index.php/lab/experiments/theremin-as-a-capacitive-sensing-device/, www.gaudi.ch/OpenTheremin/

Prijave za sudjelovanje primaju se do 14.12.2011. u ponoć, na e-mail: edukultura.sc@gmail.com, s naznakom: Prijava za Radionicu teremina. Polaznici se mole da napišu o sebi nekoliko rečenica i zašto žele sudjelovati na radionici. Poželjno je da imaju vlastiti laptop za rad. Materijale za sklapanje instrumenta osigurava Velesajam kulture, a teremini ostaju za daljnji rad u I’MM labu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: